Peștera Muierilor

In apropiere de pensiune se află şi Pestera Muierilor care are o lungime de aproximativ 7000 metri dar numai 570 metri sunt amenajaţi pentru turişti.

Cea mai vizitată peșteră din România, peștera Muierilor este ușor accesibilă indiferent de unde vii, parcarea este gratuită, suficient de mare și din fericire are și zone umbrite. Programul diferă în funcție de sezon, astfel programul de vară (1 mai – 1 octombrie) este de la 9:00 la 20:00 (ultima intrare ora 19.00), cu pauză luni și marti între 13.00 și 14.00 iar programul de iarnă (1 octombrie – 1 mai) este de la 9:00 la 17:00.
Peștera Muierilor a fost o cetate naturală, un punct de rezistentă pentru locuitorii așezărilor învecinate de-a lungul timpului. A fost electrificată în 1963 și 1978 devenind astfel cel mai vizitat obiectiv speologic din Romania. Aici s-au descoperit oseminte de animale preistorice (lupi, hiene, urși de peșteră), precum și un craniu de femeie homo sapiens, ceea ce ne duce cu gândul la un adăpost mult mai vechi decât am fi crezut. Tot în incinta peșterii s-au mai găsit și piese de ceramică aparținând culturii Sălcuța, Coțofeni, dovezi concludente ale culturii dacice reprezentativă pentru zona Baia de Fier. Există două legende legate de numele său. Prima spune că, pe vremuri, când bărbații în putere plecau să apere țara, femeile, copiii și bătrânii se adăposteau aici până la trecerea urgiei. A doua ne spune că în zilele uscate de secetă ale verii, femeile se așezau să toarcă lângă la gura cavității, unde aerul ce răbufnea din interiorul ei le-ar fi ușurat mult munca de răsucit a firului.  Peștera are o lungime de peste 8 kilometri, are două intrări și poate fi vizitată de turiști doar pe câteva sute de metri. Aerul din peșteră este destul de rece, ajungând până la -9 grade, prin urmare trebuie să vă imbrăcați adecvat. Se ajunge aici din DN 67, dinspre Horezu sau din DJ 665, care face legatura între Novaci și Horezu.