Dragobete

Dragobete
Prinși în agitația treburilor de zi cu zi uităm, deseori poate, să ne arătăm recunoștiința față de persoana iubită.

Tradiția autohtonă pune la dispoziția celor care refuză sărbătorile comerciale importate un personaj numai bun de sărbătorit, și anume Dragobetele, patron al dragostei și al bunei dispoziții pe plaiurile românești. Cupidonul nostru are o istorie destul de interesantă, se pare că era fiul Babei Dochia și era un tânăr voinic, frumos, bun și mare cuceritor. Sărbătorit în fiecare an pe 24 februarie, el este asociat cu sărbătoarea creștină „Aflarea capului Sf. Ioan Botezătorul” din 23 februarie, respectată cu predominanță în Oltenia.

Zicala spune în felul următor „Azi e Dragobetele, se sărută fetele!” iar pe vremuri băieții și fetele se întâlneau la biserică și apoi plecau să culeagă primele flori de primăvară cântând și chiuind pe parcursul drumeției. Sărutul primit în această zi era echivalent cu logodna ce urma să fie anunțată seara celor două familii și satului. În schimb, cine nu sărbătoarea Dragobetele era pedepsit să nu aibă parte de iubire în acel an. O altă superstiție interzice sacrificarea animalelor în această zi iar bătrânii din sat se preocupau mai mult decât de obicei de animalele din ogradă. Tinerele necăsătorite adunau puțina zăpadă rămasă iar cu apa obținută își clăteau fața pentru a deveni la fel de frumoase precum zânele. Apa era considerată magică, fiind folosită în descântecele de iubire dar și în ritualurile de înfrumusețare.
 

Asociat cu începutul primăverii, Dragobetele este una dintre cele mai frumoase tradiții străvechi ale poporului român.

Blog

Despre noi

Despre noi

Acolo unde padurea incepe sa stapaneasca muntele, depare de lumea dezlantuita, pe locul unde cu peste 400 de ani în urmă se aflau păduri seculare de anini, pe malul pârâului Negrișoara s-a ridicat „Hanul Banului”.

Detalii

Atracții turistice

  Peștera Muierilor

  In apropiere de pensiune se află şi Pestera Muierilor care are o lungime de aproximativ 7000 metri dar numai 570 metri sunt amenajaţi pentru turişti.

  Transalpina

  Transalpina este cea mai înaltă şosea din Romania, cu punctul cel mai înalt în Pasul Urdele. Drumul străbate Munţii Parâng şi face legătura între Novaci, judeţul Gorj şi Sebeş, judeţul Alba.

  Sfântul Schit Crasna

  Schitul Crasna este o mănăstire de călugări din Arhiepiscopia Craiovei, aşezată în satul Crasna-Ungureni, comuna Crasna, Gorj, județul Gorj, la poalele munților Parângului.

  Mănăstirea Icoana

  Aici este pământul pe care-l iubesc cel mai mult din toată lumea aceasta (Părintele Ioan Popescu)

  Evenimente, obiceiuri și datini

  In tradiţia românească Sânzienele, sau Drăgaica, reprezintă o veche sărbătoare, ce se ţine pe 24 iunie în fiecare an.

  Istorie

  Satul Aninis este bogat in documente care atesta existenta sa din cele mai vechi timpuri.La 16 Mai 1632 , Leon Voda aminteste de satul Aninisul cand pomeneste de Stan si Tofan ca martori la o vanzare de rumani.