FLORII :: Tradiții și obiceiuri

FLORII :: Tradiții și obiceiuri
Floriile deschid săptămana cea mai importantă pentru pregătirile de Paște, așa-numita Săptămană Mare

De Florii sărbătorim intrarea lui Iisus în Ierusalim. Înainte de a intra în Ierusalim, Hristos l-a înviat pe Lazăr, un fecior tanăr, fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, după cum se crede în popor. Potrivit tradiției, într-o sâmbată Lazăr a plecat cu oile la păscut, lăsand-o pe mamă-sa să facă plăcinte. Urcând într-un copac să ia muguri pentru animale, își aduce aminte de plăcinte. Se grăbeste să coboare, cade și moare. Cum Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor, există obiceiul că în această sâmbătă, femeile de la țară să facă ofranda de pomenire a morților împărțind plăcinte de post.
Iisus și-a aratăt minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte. După această minune, mulțimile strânse la porțile cetății l-au întâmpinat cu flori și l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim. Iisus a fost întâmpinat de bărbati, femei și copii, care purtau în mâini ramuri verzi de finic și își manifestau bucuria, strigând: „Osana! Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!“
Intrarea lui Iisus în Ierusalim este relatată de toți cei patru evangheliști, Ioan, Luca Matei și Marcu. Noul Testament relatează faptul că apostolii au întins hainele lor pe asin, pe ele șezând Mântuitorul în timpul acestei procesiuni. Acest gest a fost interpretat de Sfinții Părinți ca fiind mărturisirea faptului că învățătura apostolilor va aduce la ascultare toate neamurile de pe pământ. Hainele Sfinților Apostoli simbolizează nouă haină pe care o îmbracă oamenii, haina Sfântului Botez.
Floriile deschid săptămana cea mai importantă pentru pregătirile de Paște, așa-numita Săptămană Mare, de după cele 40 de zile de post. Se spune că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paști. De Florii se mănancă pește, fiind a doua dezlegare din postul Paștelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.
În dimineața de Florii, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică, pentru a-L întâmpina pe Hristos. Acestea sunt sfințite și apoi sunt puse la icoane și ar trebui ținute pană la următoarea sărbătoare de Florii. În alte zone, salcia de la icoană se pune vara pe foc când începe o furtună pentru a se împrăștia norii. De asemenea, tot când e furtună, ramurile de salcie se scot în curte pentru a alunga grindina.
Obiceiurile de Florii sunt diversificate, în funcție de zona geografică. Tradiția spune că înainte de Duminica Floriilor se strâng brațe întregi de ramuri înmugurite de sălcie și se duc la biserică, pentru a fi sfințite de preot. De asemenea, există obiceiul ca părinții să îi lovească pe copii cu o nuielușă de salcie când vin de la biserică, pentru a crește sănătoși și înțelepți. Se spune că cine îndrăznește să se spele pe cap  de Florii fără apă descântată și sfințită riscă să albească. Cel care se împărtășeste de Florii are  șanse să i se îindeplinească orice dorință își pune când se apropie de preot. 

Blog

Despre noi

Despre noi

Acolo unde padurea incepe sa stapaneasca muntele, depare de lumea dezlantuita, pe locul unde cu peste 400 de ani în urmă se aflau păduri seculare de anini, pe malul pârâului Negrișoara s-a ridicat „Hanul Banului”.

Detalii

Atracții turistice

  Peștera Muierilor

  In apropiere de pensiune se află şi Pestera Muierilor care are o lungime de aproximativ 7000 metri dar numai 570 metri sunt amenajaţi pentru turişti.

  Transalpina

  Transalpina este cea mai înaltă şosea din Romania, cu punctul cel mai înalt în Pasul Urdele. Drumul străbate Munţii Parâng şi face legătura între Novaci, judeţul Gorj şi Sebeş, judeţul Alba.

  Sfântul Schit Crasna

  Schitul Crasna este o mănăstire de călugări din Arhiepiscopia Craiovei, aşezată în satul Crasna-Ungureni, comuna Crasna, Gorj, județul Gorj, la poalele munților Parângului.

  Mănăstirea Icoana

  Aici este pământul pe care-l iubesc cel mai mult din toată lumea aceasta (Părintele Ioan Popescu)

  Evenimente, obiceiuri și datini

  In tradiţia românească Sânzienele, sau Drăgaica, reprezintă o veche sărbătoare, ce se ţine pe 24 iunie în fiecare an.

  Istorie

  Satul Aninis este bogat in documente care atesta existenta sa din cele mai vechi timpuri.La 16 Mai 1632 , Leon Voda aminteste de satul Aninisul cand pomeneste de Stan si Tofan ca martori la o vanzare de rumani.